Forum « Staromieście Rzeszów » Strona Główna « Staromieście Rzeszów »
Forum Mieszkańców Osiedla Staromieś›cie w Rzeszowie
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ogrzewanie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum « Staromieście Rzeszów » Strona Główna -> Staromieście Ogrody - Nasze Osiedle
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zaczarowana08



Dołączył: 25 Paź 2013
Posty: 68

PostWysłany: Pią Gru 18, 2015 7:06 pm    Temat postu: Ogrzewanie Odpowiedz z cytatem

Niedawno zauważyłam, że grzejnik w łazience w porównaniu z kaloryferami w sypialni i salonie grzeje o wiele słabiej pomimo tego iż wszystkie są odkręcone na najwyższą temperaturę. Kaloryfer został odpowietrzony, ale nic się nie zmieniło. Jak to wygląda w waszych mieszkaniach drodzy mieszkańcy?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 20 Sie 2019
Posty: 123

PostWysłany: Wto Sie 20, 2019 6:50 am    Temat postu: Może Cię zaciekawi... Odpowiedz z cytatem

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
michal_sz
Administrator


Dołączył: 13 Sie 2013
Posty: 111
Skąd: Gromskiego 3

PostWysłany: Sob Gru 19, 2015 2:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U nas grzeje mocno i termostat jest w sumie cały czas na 5 ustawiony Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
GCT



Dołączył: 16 Sie 2013
Posty: 423
Skąd: Rzeszów Gromskiego 3

PostWysłany: Nie Gru 20, 2015 11:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie tez grzeje bardzo dobrze
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
willie303



Dołączył: 08 Maj 2014
Posty: 157

PostWysłany: Pon Gru 21, 2015 7:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli w łazience masz już osiągniętą temperaturą którą wskazujesz na termostacie to grzejnik nie grzeje mocno bo nie ma takiej potrzeby. Swoja drogą zauważyłem że gdy na zewnątrz jest cieplej to znaczy +5 to grzejniki grzeją słabiej (blok nr 10) Czy w innych blokach jet tak samo? Powiem szczerze że wkurzające jest to bo może człowiek chce mieć cieplej a nie może bo grzejniki nie grzeją za co płacimy....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
swiety



Dołączył: 14 Sie 2013
Posty: 289

PostWysłany: Pon Gru 21, 2015 9:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

^^ To normalne, że im cieplej tym słabiej grzeją. Zawsze tak było.
_________________
FORUM RZESZOWSKICH INWESTYCJI

http://inwestycje-rzeszow.pl/index.php

--------------------------------------------
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Zaczarowana08



Dołączył: 25 Paź 2013
Posty: 68

PostWysłany: Wto Gru 22, 2015 7:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Próbowałam nawet przewietrzyć mieszkanie i zakręciłam pozostałe grzejniki, żeby sprawdzić czy ten znajdujący się w łazience zacznie grzać mocniej, ale niczego to nie zmieniło.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
willie303



Dołączył: 08 Maj 2014
Posty: 157

PostWysłany: Sro Gru 23, 2015 2:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

swiety napisał:
^^ To normalne, że im cieplej tym słabiej grzeją. Zawsze tak było.


To nie jest normalne... Maksymalna temperatura powinna być dostępna non stop w sezonie grzewczym nie zależenie od tego czy na zewnątrz jest +5 czy -15 stopni. Rozumiem zmniejszanie powyżej 10 stopni wyłącznie. A tak w ogóle to każdy jest inny i potrzebuje innych temperatur więc możliwość dogrzania sobie powinna być możliwa non stop w okresie zimowym. Niektórzy mają małe dzieci w mieszkaniach i to oni powinni sobie sami decydować jak chcą mieć, a nie żeby ktoś z MPEC o tym decydował.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
GCT



Dołączył: 16 Sie 2013
Posty: 423
Skąd: Rzeszów Gromskiego 3

PostWysłany: Pią Gru 25, 2015 11:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Budowa termostatu:

Istnieje jakies minimalne prawdopodobienstwo ze sie zawor zawiesil, ale raczej bardziej jest prawdopodobne ze kaloryfer jest dalej nie do konca odpowietrzony.
Mozna zawsze sciagnac glowice termostatyczna i zobaczyc czy zawor (6. wkladka zaworowa)sie otworzy czy nie , czy bedzie przeplyw wody wiekszy czy nie . Wystarczy przystawic ucho do kaloryfera i na otwartym obiegu powinno slychac szum przelewajacej sie wody.


Ostatnio zmieniony przez GCT dnia Sob Gru 26, 2015 12:12 am, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
GCT



Dołączył: 16 Sie 2013
Posty: 423
Skąd: Rzeszów Gromskiego 3

PostWysłany: Pią Gru 25, 2015 11:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam od kilku lat cos takiego :

Zaprogramowane to jest tak jak mi pasuje i nie muszę bawic sie w zakrecanie i odkrecanie kaloryferow.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
mkleszyk



Dołączył: 03 Paź 2013
Posty: 40

PostWysłany: Pon Gru 28, 2015 10:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ciężko określić czy grzeją, jeszcze nie odkręcałem, czekam na mrozy...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
GCT



Dołączył: 16 Sie 2013
Posty: 423
Skąd: Rzeszów Gromskiego 3

PostWysłany: Wto Sty 12, 2016 3:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak chcesz to zmierzę temp nagrzanego kaloryfera
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Zaczarowana08



Dołączył: 25 Paź 2013
Posty: 68

PostWysłany: Wto Sty 12, 2016 10:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po wizycie Pana ze spółdzielni kaloryfer grzeje jak należy Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
GCT



Dołączył: 16 Sie 2013
Posty: 423
Skąd: Rzeszów Gromskiego 3

PostWysłany: Sro Sty 13, 2016 5:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A co pan ze spoldzielni z nim zrobil ? Odpowietrzyl ?Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Zaczarowana08



Dołączył: 25 Paź 2013
Posty: 68

PostWysłany: Sro Sty 13, 2016 7:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Był odpowietrzony odpowiednio dobrze przeze mnie Smile Kaloryfer z racji tego, że jako pierwszy był na obiegu został od początku ustawiony na mniejsze grzanie w skali 1-5 na 2 i słabo grzał.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
miron



Dołączył: 02 Wrz 2013
Posty: 35
Skąd: Rzeszów Gromskiego 3

PostWysłany: Sro Sty 13, 2016 7:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w tej skali 2 to jakieś 16 stopni jeśli dobrze pamiętam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Boss



Dołączył: 20 Cze 2014
Posty: 87

PostWysłany: Sob Sty 16, 2016 11:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zaczarowana08 napisał:
Był odpowietrzony odpowiednio dobrze przeze mnie Smile Kaloryfer z racji tego, że jako pierwszy był na obiegu został od początku ustawiony na mniejsze grzanie w skali 1-5 na 2 i słabo grzał.


To są jeszcze inne ustawienia 1-5 niż te widoczne na gałce termostatu ?
Gdzie one są ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
miron



Dołączył: 02 Wrz 2013
Posty: 35
Skąd: Rzeszów Gromskiego 3

PostWysłany: Sob Sty 16, 2016 4:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja miałem na opakowaniu mojego termostatu przybliżone wartości, 1 to 12 stopni, 2 to 16 stopni, 3 to 20 stopni a 4 to 24 stopnie i odpowiednio każda kropka pomiędzy nimi to 1 stopień.
Opakowania były przy termostatach jak odbierałem mieszkanie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Zaczarowana08



Dołączył: 25 Paź 2013
Posty: 68

PostWysłany: Pon Sty 18, 2016 1:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pod gałką termostatu znajduje się jakiś przełącznik, którym można wyregulować moc grzania. Po przeszukaniu internetu wiedziałam o tym, ale nie miałam odpowiedniego klucza, żeby się z tym rozprawić Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 20 Sie 2019
Posty: 123

PostWysłany: Wto Sie 20, 2019 6:50 am    Temat postu: Może Cię zaciekawi... Odpowiedz z cytatem

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
miron



Dołączył: 02 Wrz 2013
Posty: 35
Skąd: Rzeszów Gromskiego 3

PostWysłany: Pon Sty 18, 2016 5:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie jest w tym miejscu ogranicznik, z tego co pamiętam to pierwotnie był ustawiony na 2, żeby niżej nie skręcać. Teoretycznie jeśli ktoś, kto montował go i ustawił go przez pomyłkę z drugiej strony to faktycznie mogło to spowodować ograniczenie maksymalnych ustawień do poziomu 2 czyli 16 stopni.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum « Staromieście Rzeszów » Strona Główna -> Staromieście Ogrody - Nasze Osiedle Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum






Załóż forum phpbb2 lub phpbb3 za darmo na Forumoteka.pl





Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group